Hoe check je of een PDF geschikt is voor drukwerk?

Niet iedere PDF is geschikt voor drukwerk. Hoe kun je achterhalen of een PDF kan worden doorgestuurd naar de drukker?

Hiervoor heb je het programma Adobe Acrobat Pro nodig. Dit is hét programma waarme PDF's kunnen worden bewerkt (zoals bestanden samenvoegen, pagina's verwijderen of bijsnijden en bestanden beveiligen met een wachtwoord).

Let op: het goed beoordelen van een PDF is lastig en iedere drukker stelt eigen eisen. Weet je niet zeker of de PDF echt geschikt is voor drukwerk? Meld dit bij de drukker - zij kunnen er altijd een specialist naar laten kijken.

Samenvatting belangrijke eisen voor drukwerk

1) Resolutie: Voor drukwerk is vooral een hoge resolutie vereist. Is deze niet voldoende, dan is de PDF niet geschikt voor drukwerk. Afbeeldingen in de PDF moeten een resolutie hebben van 300 dpi. Lees alles over resolutie en dpi in het artikel "Wanneer heeft een foto de goede resolutie?".

2) Kleur: De PDF moet de best mogelijke kleurinformatie bevatten, op zo'n manier dat de drukker kan achterhalen hoe de kleuren eruit moeten komen te zien in het drukwerk.

3) Lettertypes: Alle gebruikte lettertypes moeten zijn ingesloten in de PDF, zodat deze goed worden weergegeven in het drukwerk.

4) Overdruk: Bekijk de 'Voorvertoning overdruk' om te zien hoe de inkten al dan niet zullen mengen in het drukwerk.

5) Afloop en snijtekens: Een PDF voor drukwerk moet in de meeste gevallen voorzien zijn van een extra ruimte rondom het bestand, waarop het drukwerk nog een klein stukje doorloopt en snijtekens zijn geplaatst.

Resolutie

We beginnen met het checken van de resolutie van afbeeldingen via het Preflight venster. Open de PDF in Adobe Acrobat Pro en klik via het menu naar Wijzig > Preflight. Klik binnen het tabje 'Profielen' op het knopje 'Enkelvoudige controles selecteren':

Uit de lijst daaronder klik je op 'Afbeelding'. Je ziet nu een lijst met checks die je kan uitvoeren op de afbeeldingen in de PDF.

Afbeeldingen voor drukwerk moeten 300 dpi zijn (dpi = ppi). We checken in de Preflight of er afbeeldingen in de PDF staan die kleiner zijn dan 300 dpi. Standaard is er een check voor afbeeldingen tussen de 0 en 100 dpi, en een check voor tussen de 100 en 300 dpi.
Je voert de gewenste checks uit door deze te selecteren en daarna op de button 'Analyseren' te drukken. De resolutie is geschikt voor drukwerk als er voor beide checks het bericht 'Geen problemen gevonden' wordt getoond in het tabblad 'Resultaten'.

Kleur

De drukker ziet aan het ingevoegde kleurprofiel hoe de kleuren precies overgebracht moeten worden op het papier. Het gebruikte kleurprofiel kunnen we in de PDF achterhalen met de tool 'Kenmerken object'. Deze vind je in de tab Gereedschappen > Drukwerk > Uitvoervoorbeeld. Kies in dit venster voor 'Kenmerken object' in het vakje 'Voorbeeld'. Klik nu met de cursor (een klein kruisje) op een afbeelding in de PDF. In het venster 'Uitvoervoorbeeld' wordt allerlei belangrijke informatie over de geselecteerde afbeelding getoond:

Het gebruikte kleurprofiel (of ColorSpace) laat zien of het bestand bestaat uit RGB kleuren of CMYK kleuren voor drukwerk. In bovenstaand voorbeeld zie je 'ISO Coated v2' staan, dit is een standaard CMYK kleurprofiel voor gestreken papier.

Let op: zie je hier kleurprofielen staan als 'Adobe RGB (1998)' dan moet de drukker nog een bewerking uivoeren met het bestand: RGB kleuren moeten worden omgezet naar CMYK kleuren om het bestand geschikt te maken voor drukwerk. Vraag aan de drukker of ze dit bestand kunnen omzetten voor het beste resultaat. Het kleurprofiel sRGB IEC61966-2.1 is niet geschikt voor verdere bewerking. Vraag de maker van de PDF of er een nieuwe PDF kan worden gemaakt met een geschikt kleurprofiel.

Lettertypes

Als de teksten in het ontwerp niet zijn omgezet naar outline, moeten de gebruikte lettertypes zijn ingesloten in de PDF. Met de Preflight functie onder 'Fonts' check je of alle gebruikte lettertypes zijn ingesloten. Selecteer de regel 'Lettertype niet ingesloten' en klik op 'Analyseren'.

Overdruk

Overdruk bepaalt of drukkleuren worden gemengd of niet. Standaard toont een PDF overdruk niet, waardoor je belangrijke beeld- en kleurbepalende effecten over het hoofd zou kunnen zien. Simuleer daarom altijd de overdruk bij het beoordelen van een PDF. Ga naar Geavanceerd > Afdrukproductie > Uitvoervoorbeeld en selecteer het vinkje 'Overdrukken simuleren'. Je ziet nu op het scherm hoe de kleuren zich zullen mengen in het drukwerk.

Hieronder zie je drie gekleurde objecten waarop de ontwerper overdruk heeft toegepast. Links de weergave in Adobe Acrobat Pro zonder simulatie van overdruk, rechts de weergave met 'Overdrukken simuleren' aangevinkt:

Let op: de exacte weergave van kleuren op het beeldscherm komt nooit overeen met de kleurweergave in het drukwerk. Dit kan wel worden gesimuleerd, maar is afhankelijk van veel factoren - zoals het goed instellen van de software en het juist kalibreren van het beeldscherm.

Afloop en snijtekens

Het snijden van drukwerk gebeurt niet altijd even nauwkeurig. Daarom wordt een marge in de PDF opgenomen van een aantal millimeters, afhankelijk van de wensen van de drukker. Het visitekaartje hieronder heeft een afloop van 3 millimeter en is voorzien van snijtekens:

Vragen over de kwaliteit van PDF's voor drukwerk?

Heb je vragen over de kwaliteit van PDF's voor drukwerk of het gebruik van Adobe Acrobat Pro, stuur dan een mailtje naar sjoerd@dotbydot.nl of bel +31 (0) 6 20 118 562.

Dot by dot is een creatieve ontwerpstudio en maakt logo's, illustraties, drukwerk en webdesign voor bedrijven en organisaties die streven naar een positieve impact op de samenleving.