Wanneer heeft een foto de goede resolutie?

Vraag: we hebben een digitale foto met een resolutie van 300dpi. Heeft deze foto dan voldoende kwaliteit om te kunnen gebruiken in drukwerk of op een website?

Antwoord: Geen idee! 😄 Want het aantal dpi zegt helemaal niets over de kwaliteit of grootte van een foto. Maar hoe zit dat dan wel?

Wat is dpi en wat zegt het over de kwaliteit?

De afkorting dpi staat voor dots per inch. Dit is hetzelfde als ppi (pixels per inch). Het getal geeft alleen de resolutie (het detailniveau) aan van een afdruk of scan: het aantal puntjes per inch. Een inch is 2,54 centimeter.

⚠️ Dpi alleen zegt niets over de grootte of kwaliteit van de foto. De ene foto met een resolutie van 1 (!) dpi zou bijvoorbeeld uitstekend kunnen worden gebruikt voor drukwerk, terwijl de andere foto van 1000 (!!) dpi zelfs te weinig kwaliteit heeft om te gebruiken op een website. Echt waar!

Wat zeggen centimeters over de kwaliteit?

OK, nu heb ik een digitale foto die 15 centimeter breed is (dat is ongeveer 6 inch). Dan zal die toch goed genoeg zijn om te kunnen gebruiken op een website? Nee, ook hier kan dat flink tegenvallen. In het slechtste geval is de resolutie van de foto 1 dpi, waardoor het plaatje op het scherm maar zes pixels breed is! Photoshop laat deze berekening zien in het volgende venster:

 

Bovenstaand scherm vind je in Photoshop onder Beeld > Afbeeldingsgrootte.

Vergeet dpi en centimeters, onthoud: pixels!

Een digitale foto is opgebouwd uit pixels. Dit zijn blokjes informatie met een kleur en een helderheid, die samen een beeld vormen. Hoe meer blokjes, hoe meer detail er te zien is in het beeld.

Het beeld hieronder heeft een afmeting van 20 x 20 pixels (links). Als je dat van heel dichtbij zou bekijken (weergave rechts) zie je dat het beeld niet zoveel informatie bevat. Er zijn weinig details te zien:

Een afbeelding van 20 x 20 pixels (links), en van dichtbij bekeken (weergave rechts).

Voldoende kwaliteit of niet?

We hebben een digitale foto met een breedte van 1400 pixels. Heeft deze nu voldoende kwaliteit? Dat hangt nu af van het medium – de manier waarop de foto wordt getoond. Voor weergave op een beeldscherm is een andere kwaliteit nodig dan in drukwerk:

Beeldscherm en afbeeldingsgrootte

De digitale foto is 1400 pixels breed. We plaatsen deze foto op ware grootte op een website, die wordt bekeken op een laptop met een beeldschermbreedte van 1400 pixels. De foto zal het beeldscherm dus precies vullen. Iedere pixel van het scherm laat precies een pixel van de foto zien.

 

Drukwerk en afbeeldingsgrootte

Dezelfde foto van 1400 pixels breed willen we nu publiceren in een magazine. Voor drukwerk is een hoog detailniveau nodig. Een foto wordt afgedrukt met een dichtheid van 300 dots per inch. Op één inch worden 300 pixels uit onze foto geplaatst. Dit houdt in dat de foto niet groter in het magazine kan worden afgedrukt dan ongeveer 12 centimeter breed.

De rekensom: 1400/300 = 4,66 inch. En naar centimeters: 4,66 x 2,54 = 11,84 cm. 

Andersom: wil je een digitale foto plaatsen in een gedrukt magazine op 15 centimeter breedte, dan moet de foto minimaal zo’n 1800 pixels breed zijn. 

Wil je een foto aflopend plaatsen over een hele spread van een magazine, bijvoorbeeld formaat liggend A3? Dan moet het digitale bestand zelfs minimaal zo’n 5000 pixels breed zijn.

  • 500 pixels breed: 4 cm breed in drukwerk;
  • 1000 pixels breed: 8 cm breed in drukwerk;
  • 1500 pixels breed: 12 cm breed in drukwerk;
  • 2000 pixels breed: 16 cm breed in drukwerk;
  • 2500 pixels breed: 20 cm breed in drukwerk;

Etcetera.

 

Afmeting in pixels achterhalen

Hoe kom je erachter hoeveel pixels een foto breed en hoog is? Het kan op de PC door de eigenschappen van een bestand te bekijken. Klik met de rechter muisknop op een foto in een directory, kies eigenschappen, en klik op het tabje 'samenvatting'.
Op een mac: selecteer de foto in de Finder en toets command(appeltje)+i. De afmetingen staan onder het kopje 'meer info'.

Je kan de afmetingen van een foto ook bekijken in Photoshop door de afbeelding te openen en te klikken op Beeld > Afbeeldingsgrootte. Werk je op een PC met Paint, dan wordt de grootte van het beeld in pixels weergegeven in de statusbar.

Slechte kwaliteit door hoge compressie

Met voldoende pixels kan een beeld nog steeds onvoldoende kwaliteit hebben. Bij het opslaan van een jpeg-bestand wordt gevraagd om de gewenste compressie in te stellen, om zo het aantal Mb’s te minimaliseren. Houd je de kwaliteit van de jpeg op 100% dan is er geen compressie zichtbaar. Als de jpeg voldoende pixels bevat is deze dus ook prima te gebruiken in drukwerk.

 

Foto’s versturen via e-mail verandert soms de kwaliteit

Je stuurt een foto van uitstekende kwaliteit per e-mail naar een ontwerper of een drukker. Je krijgt van hen te horen dat het beeld van slechte kwaliteit is. Dat kan komen doordat het e-mailprogramma dat je gebruikt het beeld ongemerkt verkleint om het bestand niet te zwaar te laten zijn om te kunnen e-mailen. Lukt het niet om deze functie uit te schakelen via de instellingen van het e-mailprogramma? Verstuur de foto dan via wetransfer.com om de originele foto intact te laten.

Vragen?

Heb je vragen over de kwaliteit van een foto? Wil je weten of een foto geschikt is voor publicatie op een website of voor drukwerk? Stuur een mailtje naar sjoerd@dotbydot.nl of bel 06 20 118 562.

Dot by dot is een creatieve ontwerpstudio en maakt logo's, illustraties, drukwerk en webdesign voor bedrijven en organisaties die streven naar een positieve impact op de samenleving.