Redactionele illustraties Tijdschrift voor Geneeskunde

concept, redactionele illustraties
klant: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde

Coverillustratie en illustratie bij een artikel over artsen in de ruimtevaart.

Portret uit een serie tekeningen van columnisten.

Coverafbeelding bij een artikel over artsen in de media.

Regelmatig teken ik infographics, redactionele illustraties en coverillustraties voor het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Het eerste nummer van het NTvG verscheen in 1857, waarmee dit bijzondere weekblad een van de oudste medische tijdschriften ter wereld is. 

Online en offline publicatie

Vaak worden de gegevens voor de illustraties aangeleverd als data in tabellen en krijg ik de opdracht mee om er opvallende visuele samenvattingen van te maken die het goed doen op spreads in het tijdschrift, maar ook op social media zoals Instagram en LinkedIn.

Infographic vaccinatieschema RIVM

Bij een artikel over het Rijksvaccinatieprogramma van het RIVM in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde was een spread nodig met een overzicht van de vaccins die kinderen op verschillende leeftijden krijgen. De infographic is uitgevoerd voor drukwerk, publicatie op internet en voor verschillende social media posts.

Illustraties Traumaspecial 

Voor de Traumaspecial van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heb ik vijftien illustraties gemaakt bij medische 'weetjes'. Kan je je tong inslikken? Wat moet je doen met een afgerukte vinger? Is het slim om je wonden te likken?

Visual ‘gevonden voorwerpen’

Corpora aliena zijn voorwerpen die zijn achtergelaten na een operatie. In 2019 zijn er in Nederland 4,6 achtergebleven voorwerpen geregistreerd per 100.000 ontslagen uit het ziekenhuis. Deze visual heb ik gemaakt op basis van de cijfers uit de Landelijke Basisregistratie Ziekenhuiszorg.

Illustraties ‘Geurdiagnostiek’

Een artikel over 'Geurdiagnostiek' in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde heb ik voorzien van illustraties.
 
Met verschillende 'neuzen' kan worden vastgesteld of een patiënt een bepaalde ziekte heeft. Hiervoor worden elektronische neuzen ingezet, maar ook ratten en specifieke hondenrassen.

Infographic ‘Handletsel door vuurwerk’

Regelmatig zijn de illustraties die ik maak infographics die uitkomsten van onderzoeken visualiseren en worden getallen omgezet naar een uitgebreide illustratie. De infographic ‘Handletsel door vuurwerk’ geeft inzicht in de aantallen slachtoffers en de belangrijkste oorzaak: het afsteken van illegaal vuurwerk buiten de legale afsteektijden.