Ontwerp van logo’s & huisstijlen, webdesign, drukwerk en infographics. NavigatiePortfolio overzicht

Google geeft mobiel-vriendelijke websites voorrang

Google geeft mobiel vriendelijke sites voorrang. Zelfs de NOS meldt het als nieuws. Google vindt het belangrijk dat de websites die in de zoekresultaten worden getoond relevant zijn en een goede gebruikservaring geven. Websites die niet optimaal kunnen worden weergegeven op smartphones zakken in de ranking van Google, waardoor deze minder goed te vinden zijn via deze zoekmachine.

Google bekijkt of de website geschikt is voor mobiele weergave aan de hand van een flink aantal punten. Ieder onderdeel dat voldoet aan de gestelde eisen levert een hogere score op, en dus een hogere positie in de ranking van Google. Logisch, want websites worden steeds vaker bezocht met smartphones, onder andere door het gebruik van Twitter en Facebook. Maar waar let Google nou eigenlijk op bij het toekennen van die punten?

Responsive

Om te beginnen moet de website zo zijn vormgegeven dat lettergroottes en afbeeldingen meeschalen met de beschikbare ruimte op verschillende schermgroottes. Er is dan niet één ontwerp van de website mogelijk, maar een hele reeks lay-outs, speciaal voor

  • kleinere schermen van smartphones (staand en liggend formaat);
  • tablets (staand en liggend formaat);
  • desktop computers en laptops;
  • extra brede schermen.

Met deze speciale lay-outs zijn alle teksten ook op kleinere schermen van smartphones altijd uitstekend te lezen.

Google geeft mobiel-vriendelijke websites voorrang

Links een voorbeeld van een niet-responsive weergave: teksten zijn nauwelijks leesbaar. Rechts de responsive weergave: de teksten zijn prima te lezen op kleine schermen.

Maak buttons en hyperlinks groot genoeg

Websites die niet responsive zijn tonen buttons en hyperlinks piepklein op de smartphone, waardoor ze moeilijk aan te klikken zijn. In een responsive lay-out wordt hiermee rekening gehouden: buttons krijgen in de stylesheet speciaal voor smartphones een prettige grootte mee die optimaal is voor kleine touchscreens.

Mobiele websites moeten snel geladen kunnen worden

De tijd die nodig is om de website te laden is ook een belangrijke factor. De afbeeldingen die worden getoond in de ‘desktop’ lay-out zijn vaak te groot en te zwaar om snel te kunnen laden op smartphones. Dit kan worden opgelost door automatisch extra gecomprimeerde afbeeldingen te tonen op de smartphones. Een verbetering die weer extra punten oplevert!

Gebruik geen plugins

Webbrowsers gebruiken plugins om speciale informatie te kunnen laten zien, zoals Quicktime voor filmpjes of Flash voor interactieve spelletjes. Deze plugins werken alleen op desktop computers en laptops, maar niet op smartphones. Wil je punten scoren bij Google? Zorg er dan voor dat de website goed functioneert zonder plugins.

Check het zelf

Kijk direct of je website geschikt is voor smartphones, met het speciale tooltje van Google. Blijkt de website niet geschikt te zijn voor mobiele weergave? Google geeft meteen een paar goeie tips. Probeer het hier: www.google.com/webmasters/tools/mobile-friendly/

Google geeft mobiel-vriendelijke websites voorrang

De testresultaten: de website overheid.nl is niet mobiel-vriendelijk, die van Dot by dot wel.

Meer weten?

Lees hier meer achtergrondinformatie over het optimaliseren van websites voor mobiele weergave: developers.google.com/webmasters/mobile-sites/?hl=nl

Google geeft mobiel-vriendelijke websites voorrang

De website van Dot by dot heeft voor iedere schermgrootte een optimale responsive lay-out, van smartphone tot widescreen.

Lees ook:

Alle artikelen tonen